5 tips voor de verbouwing van je woning

Bij een verbouwing zal je met heel veel zaken rekening moeten houden. Eén van de belangrijkste zaken is de verlichting. Zonder verlichting zal je niet normaal kunnen functioneren, omdat je niets kan zien in de woning en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is dus van belang dat je goed na gaat denken over de verlichting. Kan je daar wel wat tips bij gebruiken? Blijf dan gerust hieronder verder lezen voor meer informatie.

De ruimte

Wanneer er een verbouwing op de agenda staat, zal je natuurlijk eerst moeten bepalen om welke ruimtes het gaat. Het is dus handig om eerst even na te denken over de ruimte. Vergeet hierbij niet te noteren waar de lichtpunten zich in de huidige situatie bevinden. Dit maakt het makkelijker om te bedenken of je de verlichting in bijvoorbeeld de badkamer of keuken toch op een andere plek wil plaatsen. 

De soorten

Op het gebied van verlichting kunnen ongeveer drie soorten onderscheiden worden en daar moet je goed rekening mee houden. De eerste soort is de basisverlichting. Deze soort zal je over het algemeen in elke kamer moeten plaatsen. De tweede soort is sfeerverlichting waar je dus sfeer mee kan creëren. De laatste soort wordt accentverlichting genoemd. Deze soort verlichting wordt niet zo vaak gebruikt. 

De functie

Op het moment dat je het verschil weet tussen de soorten verlichting, is het belangrijk om te bepalen welke functie de verlichting heeft in een ruimte. Op basis van de functie is het namelijk makkelijker om de juiste soort verlichting aan te schaffen. Wil je bijvoorbeeld in de woonkamer een aangename sfeer creëren? Dan kan je een led spot gebruiken. Je kan dan nog het beste kiezen voor led spots die je kan dimmen om de sfeer nog meer naar smaak in te stellen. 

De plattegrond

Weet je inmiddels precies om welke ruimte het gaat, welke soort verlichting je nodig hebt en wat de functie ervan moet zijn? Dan wordt het echt tijd om toch nog even een plattegrond te tekenen van de betreffende ruimte. Op die plattegrond kan je dan tekenen waar de verlichting zou moeten komen. Op deze manier weet je zeker dat de verlichting niet op een verkeerde plek wordt geplaatst, want dat zou jammer zijn. 

De armaturen

Een lichtbron heeft een eigen draagconstructie. Je kent draagconstructie wellicht beter als armaturen. Elke lichtbron heeft een andere armatuur. Kijk maar naar een 60×60 led paneel. Een led paneel zou op een hele andere manier worden bevestigd dan een lichtbron aan de muur. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed gaat nadenken over een geschikte armatuur. Hopelijk kom je met deze tips al ver!