Beginnen als doe-het-zelver

We hebben allemaal het programma help mijn man is klusser weleens gezien. In dit programma zijn vrouwen radeloos omdat ze een man hebben die constant een nieuw klusproject beginnen. Vaak maken deze mannen deze nieuwe klusprojecten niet af. Daardoor zitten de vrouwen vaak in een compleet overhoop huis waar het bijna onmogelijk is om te leven. Daarnaast verdwijnt er ook veel geld in deze klusprojecten. Het beeld dat dit programma schetst over klussende mannen is natuurlijk niet super positief. Maar tegelijkertijd zijn er ook ontzettend veel voordelen aan zelf kusprojecten uitvoeren. Het scheelt bijvoorbeeld gigantisch in de kosten die je anders kwijt bent aan verschillende klusprojecten die er aan een huis moeten gebeuren. In dit artikel bespreken we daarom hoe je kunt beginnen als doe-het-zelver.

Begin vroeg, begin klein

Wanneer je zelf meer klusprojecten wilt gaan oppakken is het slim om niet te ingewikkeld te beginnen. Anders beland je snel bij het programma help mijn man is klusser. Je kunt met een goede gereedschapskist al heel veel kleine klussen rondom het huis uitvoeren. Het is wel slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met handiger worden met klussen. Tijdens je studententijd bijvoorbeeld kun je al veel leren door kleine klusjes en verbeteringen te doen in je studentenkamer.

Een project per keer

Een andere belangrijke tip is om slechts één project per keer te starten. Wanneer je een groter project start, bijvoorbeeld het bouwen van een tuinhuisje of een veranda, dan wil je dit goed voorbereid en eerst de juiste materialen inslaan. Denk bijvoorbeeld aan de juiste hoeveelheid vuren hout en spaanplaat voor een tuinproject. Verder is het simpelweg belangrijk om altijd een project af te maken. je wilt jezelf niet laten zitten met projecten die niet afgemaakt zijn.

Ken je grenzen

Hoe goed je ook wordt als klusser, er zullen altijd projecten zijn die je niet zelf kunt doen. Als je echt een ingewikkelde verbouwing aan je huis wilt doen, zoals het vervangen van een badkamer of keuken, of een heel stuk huis wilt aanbouwen. Dan is het toch noodzakelijk om een bouwbedrijf aan te nemen. Je kunt als ervaren klusser dan wel nog aspecten van de verbouwing zelf doen en op die manier kosten besparen.

Maak er een passie van

Als je merkt dat er bepaalde klussen zijn waar je echt veel plezier aan hebt, dan kun je er ook een passie of hobby van maken. Vind je het bijvoorbeeld leuk om met hout te werken? Dan kun je misschien eigen meubels gaan maken.