De eigenschappen die elke loodgieter nodig zou moeten hebben

Het werk van een loodgieter is door de jaren heen alsmaar ingewikkelder geworden en zorgen de ontwikkelingen op het gebied van de techniek ervoor dat de moderne loodgieter wel over wat meer bagage moeten beschikken om het werk te kunnen klaren. De ideale loodgieter bestaat er dan misschien niet, maar zijn er zeker wel eigenschappen die elke loodgieter wel nodig zou moeten hebben in deze tijd.

Ten eerste wel een goede opleiding hebben genoten natuurlijk

Om een loodgietersopleiding te mogen volgen is er geen specifieke vooropleiding vereist, maar is het wel nodig om over wat technisch inzicht te beschikken. Er zijn diverse instanties waar je terecht kunt voor zo een opleiding en kun je daarna uiteraard zelf aan de slag. Het voordeel van zo een opleiding is dat men er ook rekening mee houdt dat er steeds nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden op de markt en je er als loodgieter mee geconfronteerd zal raken. Zo is een moderne verwarmingsinstallatie geheel computergestuurd en zal je ook over wat kennis van computers moeten beschikken.

Het gaat hier om technische vaardigheden en zeker ook een flinke dosis inzicht die er nu eenmaal nodig zijn om het loodgieterswerk naar alle tevredenheid uit te kunnen voeren.

Maar een loodgieter doet meer dan alleen repareren en installeren

Als loodgieter kom je elke dag ook in aanraking met de personen die jou nu eenmaal nodig hebben voor het uitvoeren van de werkzaamheden en is het vreemd genoeg juist hier dat het werk het meeste kan eisen van een loodgieter. Een kraan of douche installeren is een koud kunstje voor elke loodgieter, maar dient dat wel naar wens van de klant te gebeuren. Te hoog of te laag, er kunnen zich soms na de installatie problemen voordoen omdat de klant vindt dat de loodgieter niet heeft gewerkt volgens de opgegeven specificaties. Naast de technische “skills” zal een loodgieter dus ook over een flinke dosis commutatieve vaardigheden moeten beschikken om de klant steeds tevreden te moeten stellen. Ook kan men vaker niet gelijk uitmaken wat het eindresultaat nou precies zal moeten zijn (vooral bij verbouwingen) en zal je als loodgieter daar ook een adviserende rol moeten vervullen. Jij bent namelijk op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is en zal ook bij het opstellen van het budget vaker een beroep worden gedaan op kennis van de loodgieter.

Als loodgieter ben je dus zo een beetje een manusje van alles en komt dat ook door het groot vertrouwen dat er door de klanten wordt gesteld in een loodgieter. Technisch moet je natuurlijk het vak compleet beheersen, maar is het ook nodig om goed te kunnen communiceren. Ook hulp op het financieel gebied (budget opstellen) zal er altijd gevraagd worden en vergeet je daarbij ook niet het juridisch aspect uit het oog. Er gelden strenge regels, vooral vanuit de zijde van verzekeringsmaatschappijen, en is de loodgieter er verantwoordelijk voor dat er ook op dit gebied niets mis mag gaan. Een goede loodgieter in Amsterdam zal daarom ook nooit teleurstellen en over alle eigenschappen beschikken die nou eenmaal van een loodgieter worden verwacht.