De mogelijkheden van buitenverlichting 

De meeste mensen hebben in hun tuin of op het balkon wel een lamp staan, maar is er ook nagedacht over goede buitenverlichting? Natuurlijk moet de verlichting voor buiten praktisch zijn, maar een lamp kiezen die ook bij de sfeer past heeft voordelen. Kies daarom jouw buitenverlichting zorgvuldig uit en let op onderstaande mogelijkheden. 

Voordelen van verschillende type buitenverlichting

Op zichzelf is buitenverlichting een voordeel als je kijkt naar het verlichten van de omgeving. Dit kunnen praktische overwegingen zijn zodat je kunt zien waar je bijvoorbeeld loopt, maar er zijn meer mogelijkheden dan alleen deze praktische overweging. 

Zo kun je bijvoorbeeld langer buiten zitten ’s avonds. De avonden in Nederland zijn soms nog warm maar al wel donker en er iets niets meer vervelend dan helemaal in het donker zitten. Je kunt dus een type lamp aanschaffen, zoals bijvoorbeeld een tafellamp, waarbij je de mogelijkheid hebt om sfeerverlichting aan te zetten als het donker is of word. Zo kun je langer plezier hebben van je buitenplekje. Kies voor een 12V-lamp als je geen elektra aansluiting in de buurt hebt of kijk eens naar de mogelijkheden van een solar-lamp of een lamp die je binnen kunt opladen. 

Een andere mogelijkheid is om je looppad in je tuin of naar je voordeur te verlichten. Je kunt deze accentueren met staande lampen, maar ook spotjes kunnen zowel praktisch als sfeervol zijn. Daarnaast is dit ook nog eens inbraakwerend omdat een inbreker niet graag in het licht staat. Misschien staat langs het looppad het wel mooi om lantaarns te gebruiken, alles is een persoonlijke keuze maar verlichting voor buiten is hoe dan ook meer dan alleen simpelweg verlichting dat op zichzelf zou moeten staan. 

Tot slot is een voordeel van buitenverlichting dat je er de ‘interieurstyling’ van je tuin of balkon mee kunt afmaken. Kies voor bijvoorbeeld spotjes in jouw uitbouw of een barok type lamp. Zo kun je jouw styling vanbinnen ook naar buiten halen en zorg je voor een rustige omgeving. Hierdoor kun je meer genieten van jouw buitenplek en voelt de woning als één geheel aan. Kies de stijl die aansluit op jouw buitenplek. Sluit bijvoorbeeld jouw woonkamer aan op de tuin, laat dan de stijl van de woonkamer terugkomen in jouw tuin om de saamhorigheid te creëren op beide plekken. 

Kies de juiste type lamp voor buiten

Zoals al gezegd zijn er veel opties. Je kunt kiezen uit staande lampen en spotjes, maar ook wandlampen voor buiten zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. Kijk naar het doel van jouw verlichting en wat de mogelijkheden zijn. Misschien heb je niet de mogelijkheid om een 220V-aansluiting te plaatsen op jouw buitenplek, dan kun je kijken naar 12V of misschien wel solarlampen die zichzelf opladen als het licht is. 

Ga in elk geval voor buitenverlichting die zowel praktisch is als sfeervol en combineer alle mogelijkheden met elkaar waarbij je niet alleen uitgaat van een lamp is een lamp. Het is namelijk zoveel meer dan dat.