Doorslaand vocht behandelen – diverse oplossingen
Bij poreuze muren kan er vocht door de buitenmuur naar binnen doordringen. Dit wordt veroorzaakt door neerslag en/of condens op de buitenmuren, wat zich vervolgens over de binnenmuren verspreidt. Daarmee ontstaat een zeer onwenselijke situatie die u moet zien te voorkomen. Hier volgen 3 mogelijke oplossingen om doorslaand vocht te voorkomen. Ook komt u te weten wat het kost om dit probleem te laten behandelen.
Doorslaand vocht weren: 3 oplossingen
De oplossing tegen vocht dat van buiten kan binnendringen, is in alle gevallen het (beter) weerbestendig maken van de buitenmuur. Alleen zo voorkomt u in de toekomst dat er vocht binnendringt. Door de buitenmuur te behandelen met een vochtwerend impregneermiddel of verf, of door een nieuwe gevelbekleding, voorkomt u narigheid door binnendringend vocht. Bovendien wordt vocht dat al is doorgedrongen, door een aantal van deze maatregelen ook effectief verdreven.
1: geïmpregneerde muren
Een impregnerende beschermlaag helpt uw buitenmuur met het weren van vocht door condens of neerslag. Een bijkomend voordeel van je buitenmuur impregneren is dat hierdoor vuil en aanslag zich minder goed kunnen hechten. Voordat het impregneermiddel aangebracht wordt, moet de buitenmuur eerst grondig gereinigd worden. Ook als de buitenmuur eventuele beschadigingen heeft, zoals gaten of scheurtjes, moeten deze eerst gedicht worden. Het impregneren van een buitenmuur kost, afgezien van schoonmaken en reparaties, ongeveer 8 – 12 euro per m2.
Naast een behandeling met een impregneermiddel, kunt u de gevel ook voorzien van vochtwerende verf. Een behandeling met verf die vocht verdrijft, helpt ook als er al doorslaand vocht in de muren is doorgedrongen. Bovendien geeft u de buitenmuur een frisse nieuwe look door deze te verven. Ook vochtwerende verf dient u op een schone en onbeschadigde ondergrond aan te brengen. Vochtwerende verf is wel duurder dan impregneren: het kost rond de 20 – 40 euro per m2.
3: gevelbekleding vernieuwen
Als uw gevel er oud en versleten uitziet, is nieuwe, waterdichte gevelbekleding de meest interessante optie om vocht te weren. U kunt dan ook gelijk (nieuwe) isolatie aanbrengen op de buitenmuur. Zo wordt uw muur vochtwerend, energiezuiniger én gaat er fraaier uitzien. Nieuwe gevelbekleding is uiteraard wel een van de duurste opties: u zit al gauw aan een prijs van €40 per m2 voor alleen de gevelbekleding, waar eventueel nog het isolatiemateriaal bijkomt.
Tip: het eind van de zomer is de beste tijd
Als u al last heeft van doorslaand vocht, moet dat er eerst uit. De zomer is de ideale periode, vooral als het lang achtereen droog en warm is. Zo krijgt u een optimaal resultaat en verloopt het uitdrogen van uw muur beter en sneller. Bent u toch aan een ander seizoen gebonden, of heeft het teveel geregend? Gebruik dan een warmtekanon voor behandeling.
De juiste diagnose voor de juiste behandeling
Het is belangrijk om op te merken dat alle 3 de hierboven genoemde oplossingen bedoeld zijn voor problemen met doorslaand vocht. Dat wil zeggen dat ze alleen helpen tegen vocht dat langs de buitenkant van de buitenmuur naar binnen trekt, zoals neerslag of condens. Voor problemen met bijvoorbeeld optrekkend vocht (grondwater) zijn ze niet geschikt. Raadpleeg dus altijd een professionele vochtbestrijder voor een correcte diagnose en bijpassende oplossing van uw vochtproblemen.
Het belang van vergelijken
Als u met vochtproblemen te maken heeft, wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben, en herhaling in de toekomst voorkomen. Toch loont het de moeite om geduld te betrachten en verschillende offertes op te vragen. Via de website van Bkbouw komt u direct in contact met vochtbestrijding specialisten in heel Nederland. Door goed te vergelijken kunt u mogelijk flink besparen en de meest geschikte oplossing voor uw situatie vinden.
Ook handig: Tips van de Overheid voor het ventileren van uw woning