Energielabel bij de verkoop van je woning

Ben je van plan om je woning te verkopen, dan moet je weten dat het bij wet verplicht is om een energielabel van je woning aan potentiële kopers te wijzen. Op die manier toon je aan hoe het staat met de energiezuinigheid van je woning. Kopers worden dan niet om de tuin geleid en kunnen zelf beslissen als ze al dan niet je woning willen kopen met een bepaalde energielabel. De labelklasse van de energielabel moet duidelijk zichtbaar zijn en bij de overdracht van je woning moet je het in PDF vorm aan je de nieuwe eigenaar overhandigen. In deze blog vertellen we je meer over de energielabel woningen.

Energieadviseur zoeken

De eerste stap om een energielabel van je huis te laten registreren is om op zoek te gaan naar een energieadviseur. Deze is bij uitstek de persoon die bevoegd en bekwaam is om energielabel woningen op een professionele manier vast te stellen. Wil je de verkoop van je woning niet op de lange baan houden, dan doe je er goed aan om tijdig op zoek te gaan naar een energieadviseur. Deze hebben namelijk altijd een volle agenda. Het is je dus aangeraden om op tijd een afspraak te maken.

Wat te doen bij een negatieve beoordeling?

Een energieadviseur maakt een onderscheid tussen verschillende soorten energielabel woningen. Mocht het zijn dat je huis laag wordt ingeschaald, dan betekent dit dat je huis niet energiezuinig is. Als kopers dit opmerken kunnen ze zich terugtrekken om een bod te doen op je huis. Maar gelukkig kun je acties ondernemen om je huis te transformeren naar een zuinige energielabel. Een energieadviseur staat je bij met raad en daad. Op basis van zijn rapport kan hij je adviseren om aanpassingen aan je woningen te laten aanbrengen. Deze moeten ervoor zorgen dat je woning energiezuiniger moet worden.