Groene daken worden steeds populairder op zowel landelijke als stedelijke locaties.
Groendaken kunnen worden geïnstalleerd op platte daken tot daken met een helling tot 45 graden. Er zijn verschillende manieren om een woondak te realiseren. Een extensief groendak is bijzonder onderhoudsarm, meestal beplant met Sedum-vetplanten en is ontworpen om het grootste deel van het jaar voor zichzelf te zorgen. Een van de redenen waarom groene daken zo populair worden, is dat ze milieuvoordelen bieden. Na hevige regenval zal een groendak in eerste instantie meer regen vasthouden dan een conventioneel dak. Dit minimaliseert de aanvankelijke zware afvoer, die plaatselijke overstromingen kan veroorzaken en het rioolstelsel onder druk kan zetten. Het resterende water wordt dan langzamer afgevoerd, waardoor er meer regen in de natuurlijke waterkringloop blijft en minder in het riool.
Een sedumdak creëren
Er zijn verschillende manieren om een sedumdak te realiseren; hydro-zaaien, pluggen planten, stekken of sedummatten. Van alle vier de methoden is sedummatten verreweg de snelste en gemakkelijkste en geeft direct resultaat. Een sedummat heeft een echt goede mix van sedumsoorten om het hele jaar door kleur en interesse te geven.
Geluidsreductie
De zachte laag sedummatten die op een groendak groeit, heeft het effect van het absorberen van geluid, in tegenstelling tot harde conventionele daken die het kunnen reflecteren. In een toch al luidruchtige stedelijke omgeving is dit zeker gunstig. Dezelfde laag verbetert de geluidsisolerende eigenschappen van het gebouw, waardoor de geluidsoverlast binnen het gebouw wordt verminderd.
Thermische isolatie
De toevoeging van een groendaklaag aan een pand verhoogt de thermische isolatie-eigenschappen, waardoor het warmer wordt in de winter, koeler in de zomer en de energiekosten worden verlaagd.
Natuurlijke leefomgeving voor dieren en planten
Groene daken kunnen het verlies aan groenoppervlakten, opgeofferd aan bouwontwikkelingen, helpen compenseren. Dit helpt om een omgeving te creëren voor de ontwikkeling van dieren in het wild, met name het leven van vogels, planten en insecten, waardoor de biodiversiteit in onze steden en dorpen toeneemt.