Tegelclips: het geheim van netjes tegelen

Tegelclips: het geheim van netjes tegelen
Het realiseren van een strakke en perfecte tegelvloer of tegelwand is niet makkelijk. Gelukkig bieden tegelclips een handige manier om dit klusje moeiteloos te klaren. Maar hoe werken tegel levelling clips eigenlijk?

Dubbel verlijmen

Het begint met de voorbereiding van de tegels. Voordat je de tegelclips gebruikt, is het belangrijk om de tegels dubbel te verlijmen, ook wel bekend als “buttering en floating.” Dit proces zorgt voor een optimale hechting en voorkomt holle plekken onder de tegels waar de levelling clips worden geplaatst.

Tegelclips plaatsen

Zodra de lijm zowel op de ondergrond als op de achterkant van de tegel is aangebracht, is het tijd om de tegelclipjes te gebruiken. Schuif ze voorzichtig onder de tegel. De exacte plaatsing hangt af van de grootte van de tegel, maar over het algemeen schuif je de clips op ongeveer 5 cm afstand van de rand en in het midden tussen de tegels. Let op de dikte van de clips, want deze bepaalt tevens de uiteindelijke voegbreedte tussen de tegels.

Volgende tegel aansluiten

Nadat de clip onder de tegel is geschoven, plaats je een andere tegel tegen de tegelclip aan, zodat deze stevig in de lijm zit. Met een rubberen hamer klop en schuif je de tegel zachtjes, waardoor deze net iets strakker tegen de aangrenzende tegel aan komt te liggen. Dit proces is essentieel voor vloertegels.

Tegelclip aantrekken met een keg

Vervolgens schuif je de keg in de clip en druk je deze handmatig een beetje aan. Met behulp van een levelling tang druk je de keggen verder aan, zodat de tegels op exact dezelfde hoogte komen te liggen.

Laat de tegellijm uitharden

Na het nivelleren is het van groot belang om de tegellijm volledig te laten uitharden voordat je de clips en keggen verwijdert. Dit doe je door met een rubberen hamer een zijwaartse tik tegen de clips te geven. De keggen kun je later opnieuw gebruiken, waardoor ze een duurzaam hulpmiddel zijn. Het gebruik van tegelclips maakt het leggen van tegels aanzienlijk eenvoudiger en zorgt voor een professioneel resultaat. Dus, als je streeft naar een perfecte tegelvloer of tegelwand, onthoud dan het geheim: tegelclips gebruiken. Inspiratie nodig? Lees dan: Betonlook tegels voor een mooie vloer