hoe snel ontstaat legionella

medisch

Wat is de veteranenziekte en hoe snel ontstaat legionella?

De veteranenziekte is een ernstige vorm van longontsteking, of longinfectie. Bacteriën genaamd Legionella veroorzaken deze infectie. De patiënten ontwikkelen een vorm van longontsteking, de veteranenziekte.

Legionellabacteriën gedijen in warm water. Mensen raken besmet met Legionella door het inademen van besmette waterdruppels in de lucht. Uitbraken zijn in verband gebracht met watersystemen in ziekenhuisgebouwen en met bubbelbaden in hotels en cruiseschepen.

Het grootste deel van de mensen die aan de Legionella bacterie worden blootgesteld, worden niet ziek. Als ze toch ziek worden, is het belangrijk om meteen een arts te raadplegen. De veteranenziekte is een ernstige, levensbedreigende ziekte die onmiddellijke behandeling vereist.

De Legionella bacterie kan ook een mildere aandoening veroorzaken die ook wel pontiackoorts wordt genoemd.

Hoe snel ontstaat legionella?

Hoe snel ontstaat legionella? De veteranenziekte begint binnen 2 tot 14 dagen na blootstelling aan de bacterie symptomen te veroorzaken. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. De symptomen van legionella zijn vergelijkbaar met die van andere soorten longontsteking.

Legionella komt voor in warm, zoet water, natuurlijke watermassa’s, zoals meren, rivieren, beken en sloten.

De bacteriën kunnen buiten overleven, maar ze staan erom bekend dat ze zich snel vermenigvuldigen in watersystemen binnenshuis. Mensen raken besmet door het inademen van waterdruppels of mist in de lucht die besmet is met de bacterie.

hoe snel ontstaat legionella

Hoe wordt de veteranenziekte behandeld?

De veteranenziekte wordt altijd behandeld met antibiotica. De behandeling wordt gestart zodra de ziekte wordt vermoed, zonder te wachten op bevestiging. Een snelle behandeling verlaagt het risico op complicaties aanzienlijk.

Veel mensen herstellen volledig na behandeling, maar de meesten zullen verzorging in het ziekenhuis nodig hebben. Ouderen en mensen met andere problemen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van legionella. In het ziekenhuis kunnen ze zuurstof of andere hulp bij het ademhalen krijgen. Ze kunnen ook vocht en elektrolyten toegediend krijgen als behandeling van uitdroging.

Hoe kan de veteranenziekte worden voorkomen?

Er is geen vaccin beschikbaar voor de veteranenziekte. De ziekte kan voorkomen worden door mogelijke bronnen van de legionellabacterie goed te desinfecteren en schoon te maken. Het regelmatig laten leeglopen en schoonmaken van zwembaden en hot tubs, gebruik van chemische behandelingen, zoals chloor, in zwembaden en spa’s.

Warmwatersystemen boven 60°C en koudwatersystemen onder 20°C houden.