Hoe vaak gebruik je nog de handzaag? 

De handzaag, we kennen hem allemaal nog wel. De zaag waarmee je alle klussen kon klaren. Soms had je er de blaren van op je handen staan, maar het zaagwerk werd feilloos gedaan. Maar de techniek staat niet stil. Er zijn nu allemaal verschillende soorten zagen te vinden die allemaal elektrisch aangedreven worden. Maar toch bestaat de handzaag nog steeds. Waar wordt de handzaag tegenwoordig nog voor gebruikt?  

Wat is een handzaag?  

Een handzaag is niets meer dan een zaagblad waar een handvat aan vastgemaakt is. Door het toevoegen van het handvat werd de handzaag meteen een handzaag genoemd. De handzaag is onmisbaar voor een houtbewerker of een timmerman. Zij weten er wel raad mee. Het zaagblad van een handzaag zal zo een millimeter dik zijn.  

Waar wordt de handzaag nog voor gebruikt?  

Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat de handzaag meteen gepakt wordt als er iets te zagen valt. In sommige gevallen ben je beter af met een ander soort zaag. Maar toch zijn er nog momenten waarop de handzaag het meest gebruikt wordt. 

Zo wordt de handzaag nog vaak gepakt bij de kleinere klussen. Maar ook de klussen die even snel gedaan moeten worden, daar wordt de handzaag ook vaak nog voor gebruikt. Aan het gebruiken van een handzaag zitten toch wel wat voordelen vast.  

 
Zo neemt een handzaag veel minder ruimte in beslag dan een ander soort elektrisch aangestuurde zaag. Daarnaast zijn ze ook nog eens een flink stuk goedkoper en ze zijn praktisch in gebruik. Als het gaat om de handzagen kun je ze in verschillende formaten krijgen.  

Hierdoor zijn ze voor nagenoeg iedere klus wel geschikt. Helemaal doordat ze universeel zijn kun je er altijd wel een vinden die je kunt aanschaffen voor je klus. De handzagen kunnen zich onderscheiden door de verschillende soorten handgrepen. Zo zijn er ook ergonomische handgrepen die bestaan uit twee componenten.  

Met een handzaag kun je door verschillende materialen heen zagen. Toch wordt de handzaag over het algemeen gebruikt voor het bewerken van hout. Door middel van een lichte duwbeweging beweeg je de zaag voort.  

Wanneer je gebruik maakt van lange, lichte halen met de handzaag zul je het zaagwerk sneller en makkelijker voor elkaar krijgen als wanneer je hem hard zou duwen of met korte halen zou zagen. Je kunt het jezelf dan ook zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf zou willen.  

Tip: Zaagbladenxl.nl