Hoeveel lampen hang je op boven een eettafel?

Een eettafellamp heeft iedereen wel aan het plafond, maar wist je dat het heel trendy is om juist meerdere eettafellampen op te hangen? De vraag is alleen wanneer hang je er teveel op en wanneer juist te weinig…

Een belangrijk punt is natuurlijk dat je aan je eettafel wilt zien wat je eet. En dus kies je voor de meest optimale verlichting mogelijk. Want iedereen, ook degene die aan het eind van de tafel zitten, willen voldoende licht hebben. Hier stel je dus je verlichtingsplan op aan. 

Afhankelijk van de grootte van je eettafel kun je er een of meerdere lampen kwijt. Ga er van uit dat je in ieder geval meerdere lampen boven een eettafel kunt ophangen als de tafel geschikt is voor minimaal 6 stoelen. Een tafel kleiner dan dat heeft genoeg aan een eettafel lamp of een bundel van hele kleine lampjes. Anders oogt het al snel te vol en te rommelig. Zo’n bundel van kleine lampjes zitten vaak al aan elkaar vast waardoor we toch spreken van maar een lamp.

Boven een ronde eettafel kun je in het algemeen ook minder lampen kwijt omdat dat al snel heel druk overkomt. Hier kun je het beste kiezen voor een grote lamp. Tenzij je meerdere kleine lampen in een cirkel kunt ophangen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een kleine vierkante tafel al heng je de lampen hier ook op in een strak vierkant.

Maar heb je nou een rechthoekige tafel waar je 6, 8 of wellicht wel 10 stoelen rondom kwijt kunt dan kun je je echt uitleven met lampen. En hoewel het erg gek klinkt moet je bij zo’n mooie grote eettafel wel rekening houden dat ook de lampen de ruimte krijgen. Hang er dus niet teveel te dicht op elkaar, dit geeft namelijk een benauwend gevoel. 

Hang je de lampen in een enkele rij boven de eettafel dan is er nog iets waar je rekening mee moet houden. Net zoals bij bloemschikken kies je voor een oneven aantal lampen, dit is esthetisch mooier dan een even aantal. Enige uitzondering op de regel is als je voor maar twee lampen gaat bij een rechthoekige tafel. Dit ziet er namelijk heel strak en modern uit met maar twee eettafel lampen.

Kortom, de grootte en vorm van de tafel bepalen hoeveel lampen je er boven kunt hangen. Bekijk een groot assortiment aan eettafel lampen op https://www.directlampen.nl/hanglampen/eettafel-lamp!