Houten vloer onderhouden

Een houtenvloer geeft altijd weer een warme en huiselijke look. Houtenvloeren oftewel parketvloeren verdienen de juiste zorg indien u er nog jaren van wil genieten. Je hebt verschillende soorten houtenvloeren en ze verdienen elk een andere aanpak. In dit artikel zullen wij je tips geven voor het beschermen en onderhouden van uw houtenvloer.

Soorten houtenvloeren

Bij parketvloeren wordt er een onderscheid gemaakt tussen geolied parket, geboende parket en geverniste parket. Ook praat men van meerlagig parket. Dit is parket bestaande uit twee of drie lagen. Op de markt zijn er voor elke type parketvloer speciale schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met bijtende stoffen. Dit voor het behoud van de natuurlijke glans en bescherming tegen waterschade.

Preventie

Behalve het onderhoud is het ook belangrijk dat jij je vloer niet beschadigd. Veeg de vloer regelmatig schoon. Teveel stof zal zijn weg zoeken tussen de naden. Stof kan dan water absorberen. Wij weten allemaal dat water en hout niet samengaan. Gebruik daarom niet teveel water bij het schoonmaken van uw houtenvloer. Het hout kan uitzetten of krom trekken. Laat gemorste vloeistoffen daarom niet staan, maar veeg het snel droog. Gebruik viltjes voor onder andere je stoelpoten en tafelpoten om krassen te voorkomen. De luchtvochtigheid is ook belangrijk voor uw vloer. Probeer de vochtigheid op 50% te houden anders gaat het hout uitdrogen.

Hout is duur en het is daarom belangrijk dat je er zuinig op bent. Met onze tips en de juiste tools kan je houtenvloer nog jaren mee.