Je bankspaarhypotheek oversluiten? Is dat altijd een goed idee?

Hypotheken zijn altijd een lastig onderwerp. Dat komt, onder andere, doordat ze nog ieder jaar weer veranderen, maar ook doordat de terminilogie zo moeilijk is. Want het lijkt gewoon onmogelijk om het over hypotheken te hebben en dan gewoon Nederlands te blijven spreken. Toch is het af- en oversluiten van hypotheken erg belangrijk. Het afsluiten van een hypotheek heeft een impact op een heel groot deel van je leven. Je moet iedere maand een bepaald bedrag betalen en dat voor zo'n 30 jaar. Kan dat nu niet anders? Nee. Je hebt nu eenmaal een hypotheek nodig wanneer je een huis wilt kopen. Switchen van de ene naar de andere hypotheekvorm is wel een mogelijkheid. Maar of dat altijd verstandig is? Je kunt je bankspaarhypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Maar of dat je geld oplevert of kost…?

Je bankspaarhypotheek oversluiten kán een goede optie zijn

Met een bankspaarhypotheek spaar je, via een speciale constructie, iedere maand een bepaald bedrag waarmee je, aan het eind van de looptijd van je hypotheek, in één keer je hypotheek kunt aflossen. Wil je je bankspaarhypotheek oversluiten? Dan zijn daar wel mogelijkheden voor. Je moet je bankspaarhypotheek oversluiten wel op het juiste moment doen. De hoogte van de rente kan van doorslaggevend belang zijn. Je bankspaarhypotheek oversluiten doe je daarom niet zomaar even. Laat je hierover goed informeren door je hypotheekadviseur. Regel je je bankspaarhypotheek oversluiten niet goed? Dan kan het je heel veel geld kosten!

De hypotheekadviseur weet van de hoed en de rand

Omdat het hele gedoe van hypotheken, rentes, aflossen en overwaarde huis opnemen voor veel mensen wel een vreemde taal lijkt, is het heel belangrijk om contact op te nemen met een (onafhankelijke) hypotheekadviseur. Hij of zij kan je precies uitleggen wat in jouw situatie een goede zet is. Door alle factoren door te rekenen en ook rekening te houden met de toekomst kan een hypotheekadviseur je veel geld besparen.

Je kunt jouw situatie niet vergelijken met die van de buren

Ieder mens is anders, je hebt, zeker met het oog op het af- of oversluiten van een hypotheek, te maken met zoveel factoren! Niet alleen de koopprijs van je huis, maar ook je inkomen, je schulden, de inkomsten en schulden van je partner, of je kinderen hebt of niet, en hoe oud die kinderen dan zijn, hoe lang jij nog moet werken voor je met pensioen gaat, etc. Al deze factoren tellen mee en zijn dus niet te vergelijken met die van de buren.