Keuken – maak je eigen ontwerp

Is de keuken een van jouw favoriete ruimtes in het huis? En ben jij nogal een visueel en creatief persoon? Dan heb je er vast wel eens over nagedacht om deze ruimte zelf te ontwerpen! Want hoe vet is dat? De allerlekkerste gerechten maken in jouw eigen ontworpen keuken? Klinkt goed toch! Het is een leuk proces, maar ook een moeilijke. Je moet immers met zoveel verschillende zaken rekening houden. Om dit proces wat makkelijker voor je te maken, geven we je graag een stappenplan mee! 

Je eigen keuken ontwerpen

Wat wil je terugzien in deze ruimte? Heb jij een moderne stijl? Of toch liever industrieel? Wat voor kleur moet het worden? Welke materialen ga je gebruiken? Dit zijn allemaal vragen die je tegen gaat komen tijdens dit proces. Met de volgende aandachtspunten krijg je sowieso te maken!

1. De stijl

De stijl is natuurlijk de basis voor je hele ontwerp. Er bestaan verschillende soorten stijlen, zoals modern, landelijk of industrieel. Dat niet alleen: je hebt ook een natuurlijke stijl. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te combineren. Misschien kies je wel voor een landelijke keuken met moderne elementen! De kleuren en materialen spelen hier ook een belangrijke rol in. Vergeet dit dus niet! 

Om wat inspiratie op te kunnen doen, zou je woonboulevards of een keuken outlet kunnen bezoeken. De keukens worden hier natuurlijk wel in een hele nette staat weergeven. Ga dus eens langs vrienden of familie om te kijken naar hun keukens! Zo zie je een keuken in natuurlijke staat en kun je bepalen of je het wat vindt. Ga dus op onderzoek uit en laat je inspireren!

2. De opstelling

De opstelling van je droomkeuken is natuurlijk geheel afhankelijk van de ruimte die je tot beschikking hebt. Niet iedereen heeft het geluk tot een grote ruimte. Is dit dus niet het geval bij jou? Dan moet je creatief omgaan met wat je wel hebt! Kijk bijvoorbeeld naar hoge keukenkasten. Op die manier creëer je extra ruimte. Heb je wel het geluk met een grote ruimte? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een kookeiland te plaatsen. Dit geeft een luxe uitstraling! 

3. De indeling

Hoe ga je het indelen? Hier ben je wederom helemaal vrij in. Toch is er wel wat logica te vinden in de standaard indeling. Zo kun je het best je fornuis of inductieplaat dichtbij je gootsteen plaatsen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je je pasta of gekookte groenten wil vergieten! Ook is het logisch om niet al je apparaten in één hoek te stoppen, maar dit goed te verspreiden over de ruimte. Wel zo handig als je met meerdere mensen moet koken! 

4. Het creatieve proces

Nu je de basis informatie hebt, is het tijd om te creëren. Pak dus je schetsboek erbij en begin met tekenen. Hierbij is het van belang om de maten te vermelden! Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de bouw. Natuurlijk is visualiseren niet voor iedereen weggelegd. Laat je ontwerp dus altijd nakijken door een professional. Er zijn namelijk veel eisen verbonden aan het ontwerp van een keuken! Ben jij al begonnen met het schetsen? Overweeg dan de aanschaf van een gloednieuwe zwarte keuken!