Kies voor gemelamineerd spaanplaat voor een mooi en krachtig decoratief plaatmateriaal

De interieurbouw heeft met gemelamineerd spaanplaat een mooi stukje decoratief plaatmateriaal die onder andere te gebruiken zijn voor meubels en kasten. Je vindt dit soort spaanplaat in allerlei soorten projecten binnen de interieurbouw terug. Het brengt veel voordelen met zich mee en je hebt gemelamineerde spaanplaten voor hoogstaande fabrikanten zoals Kronospan, Skin en Plastitex. In dit artikel vind je alles over dit decoratieve plaatmateriaal.

Waarvoor gebruik je gemelamineerd spaanplaat?

Zoals gezegd is dit soort speciale spaanplaat een decoratief plaatmateriaal. Maar wat is het nu precies en waarom gebruik je het? De basis van dit plaatmateriaal bestaat uit houtsplinters die ook wel eens de naam houtspaan meekrijgt. Deze houtsplinters persen heel dicht tegen elkaar aan. Zodra de houtsplinters zijn geperst worden dan bij gemelamineerd plaatmateriaal aan beide kanten van melamine voorzien. Wat is melamine precies? Dat is een papierlaag dat is geïmpregneerd en die strak tegen de houtsplinter worden aan gedrukt. Door de melamine krijgt de spaanplaat een decor, waardoor je dit speciale plaatmateriaal in een tal van verschillende structuren en kleuren kunt verkrijgen.

Wat zijn kenmerken van gemelamineerd spaanplaat?

Er zijn een aantal kenmerken van gemelamineerd spaanplaat die duidelijk doen opvallen. Ten eerste is dit soort spaanplaat licht in gewicht. Dit lichte gewicht is vooral duidelijk merkbaar als je het vergelijkt met gemelamineerd MDF. Daarnaast is deze spaanplaat zeer makkelijk en eenvoudig schoon te maken. Tot slot is een van de kenmerken dat gemelamineerd spaanplaat erg krachtig is door de sterke persing van het materiaal. Dit spaanplaat kan wel tegen een stootje en is daarnaast erg duurzaam en slijt niet snel. Al deze kenmerken maken van gemelamineerd spaanplaat en decoratief plaatmateriaal zeker het overwegen waard voor je project.

Kan je gemelamineerd spaanplaat op maat laten maken?

Gelukkig is deze spaanplaat makkelijk te bewerken en op maat te laten maken. Je kan hierdoor in elk interieurproject gemelamineerd spaanplaat toepassen op jouw eigen manier en inzicht. Een gemelamineerd spaanplaat schilderen hoeft in dit geval niet, omdat het plaatmateriaal al van een decor is voorzien. Je vindt tegenwoordig op de markt een grote keuze aan verschillende soorten kleuren en houtstructuren. Alles om van jouw interieurproject een groot succes te maken.

Wat zijn de kosten van een gemelamineerde spaanplaten?

De kosten van deze mooie krachtige spaanplaten liggen helemaal aan de afmeting en dikte. Je vindt voornamelijk lengtes van 2500mm, 2800mm en 3050mm. Die bepalen de kosten van een spaanplaat, maar ook de dikte telt dus mee. Voor een afgemeten prijs kan je best even navraag doen in de winkel of webshop. Veel webshops hebben overigens een tool om een exacte prijs te berekenen voor het gemelamineerde spaanplaat dat je wilt hebben.