Lijst: het verdiende kader voor het mooiste aan je wand

Wat is een foto, een kunstwerk of een poster zonder een lijst? Om eerst maar eens de kunst aan te roeren: niet zo ongewoon. Moderne kunst hangt vaak aan de muur zonder te zijn ingelijst. Veel kunstschilders vinden hun werken beter uitkomen als die niet zijn ingelijst. En als de artistieke juweeltjes dan wel zijn ingelijst, gaat het vaak om een vrij smal en ingetogen kader. 

Barokke tijden voor de lijst

Hoe anders was dat in de 18e eeuw. De Franse barok- en rococo lijsten waren kunstwerken op zichzelf. De vaak brede en goud getinte lijsten toonden allerlei versieringen en niet alleen op de hoekranden. In Louis III-stijl kregen lijsten vorm met doorlopende ornamenten. Baroklijsten (Louis XIV) waren overdadig versierd. Een rococolijsten (Louis XV) waren bijna net zo druk versierd. Alleen hadden die als extraatje elegante en vloeiende lijnen en opengewerkte ornamenten. Al deze pompeuze lijsten domineerden zelfs de ‘inhoud’, de kunstwerken zelf dus. Aan het einde van de 18e eeuw begonnen de kaders zelf minder druk en overdadig qua versiering te worden. De neoclassicistische stijl kreeg grip op wat strakker uitgevoerde lijsten. De versiering van deze lijsten versoberde. Pareltjes en guirlandes werden niet langer ingebed in een bont geheel van decoraties. Het aanzien van deze lijsten werd rustiger. Zodat het kunstwerk weer meer aandacht van het oog kon krijgen.

Functies van een lijst

In het verleden is er dus een enorme bandbreedte geweest bij het inlijsten van kunst. Van enorme lijsten vol overdadige opsmuk tot in het geheel geen kader meer. Tegenwoordig zitten we in het midden van die bandbreedte. Wél lijsten maar niet zodanig uitgevoerd dat ze veel meer aandacht vragen dan datgene dat ingelijst is. Want een foto, een kunstwerk, een poster of ook een spiegel heeft wel baat bij een afwerking. De lijst is een kader dat het ingelijste eigenlijk ‘afmaakt’ en begrenst van de wand waar die wordt opgehangen. Zo’n rand heeft duidelijke functies:

  • Beschermen van het ingelijste werk
  • Extra stevigheid geven aan het ingelijste werk
  • Een visuele duidelijke begrenzing geven aan het ingelijste werk

Zelf inlijsten of toch maar niet?

Inlijsten van een fotootje, een historische stadsplattegrond of een leuk affiche kun je zelf doen; dat is niet al te moeilijk. Zeker als je gebruik maakt van een wissellijst. Je kunt dan de achterzijde van de lijst losmaken en dat wat je wenst op te hangen achter het glas schuiven. Moeilijker wordt het als je een passe-partout om je beeld wilt. Dan moet je met een precisiemesje langs een leider karton papier uitsnijden. Dat wil nog wel eens misgaan. In dat geval kun je beter enige kosten maken bij een specialist zodat je zeker weet dat je een gaaf passe-partout om je werk heen krijgt.

Motieven om iets in te lijsten

Naast functies zijn er ook diverse redenen om iets te gaan inlijsten. Enkele voorbeelden:

  • Het ingelijste is kwetsbaar en je wilt het mooi en goed houden.
  • Door in te lijsten krijgt het werk meer allure.
  • Het ingelijste blijft beter bewaard voor de toekomst.
  • Een lijst biedt bescherming tegen zonlicht.
  • Inlijsten betekent bescherming tegen stof en ander vuil.

Voor meer informatie, klik hier.