Oosterse lampen van glasmozaïek

Je kent ze vast wel, die lampen van glasmozaïek in de mooiste kleuren en prachtige vormen. Al die lampen zijn handgemaakt en komen uit landen als India, Marokko en Turkije. Hierdoor worden ze ook wel Turkse lampen genoemd. De afgelopen jaren is de populariteit van deze lampen enorm gestegen en tegenwoordig zijn ze bijna overal verkrijgbaar.

Een stukje geschiedenis

De Turkse lamp is iets typisch Turks. Dit komt doordat licht een belangrijke plaats in de Moslim-Ottomaanse en Christelijk-Byzantijnse cultuur inneemt. Licht was niet alleen een symbool van beschaving maar ook van rijkdom. In badhuizen, moskeeën en paleizen waren dan ook altijd veel lampen te vinden. Dit waren eerst olielampjes aan een ketting maar langzaam veranderen dit en werden de lampjes bedekt met glas. Dit glas werd later versiert met gekleurde stukjes glas en langzaam maar zeker werd de gehele glazen lampenkap vervangen door mozaïek en kraaltjes van glas. Dit allemaal om de lamp niet alleen voor nuttigheid te gebruiken maar om de lamp ook ter decoratie te kunnen gebruiken.

Materiaal

De Turkse mozaïek lampen stralen een oosterse sfeer uit en waar je ze ook plaatst, ze creëren direct een oriëntaalse sfeer in elk interieur. De lampen zijn geheel handgemaakt van het mozaïek tot de lamp zelf. Vroeger waren de lampen gemaakt van klei en glas, tegenwoordig van metaal en glas. Het gebruikte mozaïek is glasmozaïek en de kleuren worden speciaal geselecteerd zodat ze een warm licht uitstralen. De lamp zelf is gemaakt van koperbeslag dat stevig en duurzaam is. Als de Turkse lamp niet authentiek is, dan is de lamp minder zwaar. Dit komt doordat het gebruikte metaalbeslag erg dun is en van blik is, in plaats van koper.

Kopen

Als je een Turkse lamp wilt kopen hoef je niet helemaal naar Turkije af te reizen. Je kan authentieke Turkse lampen op verschillende plekken in Nederland kopen en zelfs eenvoudig online. Als je de echte authentieke, oriëntaalse sfeer in huis wilt halen, dan is het beter om een echte Turkse lamp aan te schaffen. Dit kan zowel een staande als een vloer- of hanglamp zijn. Authentieke Turkse lampen zijn online te koop bij o.a. Bol.com, Interliving, Ghalia Home Accessories, en De Pauw Wonen. Let er altijd wel even op dat de lamp een elektrische aansluiting en geschikte lampenfitting heeft, want veel Turkse lampen hebben alleen plaats voor een kaars.

Wil je helemaal in oosterse sferen komen, koop er dan ook bijvoorbeeld een decoratieve Shisha/Hookah bij.

Voor een totale overwinning, kun je dan ook nog overwegen om een zogenaamde Oosterse of Egyptische tafellamp die contrast aanbrengen in je interieur, aan te schaffen.

Met deze drie items zal jij de volgende keer dat vrienden over de vloer komen de show stelen!