Plaatmateriaal: alles wat je erover moet weten

Wat is plaatmateriaal?

Plaatmateriaal zijn platen die bestaan uit een oneven aantal houtfineerlagen. Deze verschillende lagen zijn op een kruislingse manier op elkaar gelijmd. Een van de meeste bekende soort is multiplex. Dit wordt vooral in de bouw gebruikt, maar wordt ook gebruikt bij het maken van meubels, in de timmerindustrie en bij de scheepsbouw. In deze blog vertellen we je nog veel meer over plaatmateriaal.

Soorten plaatmateriaal

Je hebt verschillende soorten plaatmateriaal. Elk soort heeft zijn eigen kwaliteiten. 

Zo heb je multiplex en triplex. Deze platen zijn makkelijk toe te passen. Een voordeel van multiplex is dat het een erg lichte soort is waardoor je er gemakkelijk mee kan werken. 

Een ander soort plaatmateriaal is boeidelen. Dit materiaal is erg goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals vocht en hitte.

MDF is een ander soort plaatmateriaal dat veel gebruikt wordt bij het maken van meubels, kasten en scheidingswanden. Een nadeel van MDF is dat het niet geschikt is voor buiten, omdat het niet goed tegen vocht kan.

Keuze maken

Om erachter te komen welk soort plaatmateriaal je in een bepaalde situatie het beste kan gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo zijn niet alle soorten platen geschikt voor buiten of vochtige ruimtes. Daarnaast kan je letten op of je de platen goed kan verven of niet. Ook kan je een keuze maken op basis van een bepaalde look die je in je hoofd hebt. Kortom, er zijn genoeg aspecten waar je op moet letten bij het aanschaffen van plaatmateriaal.

Ben je nog op zoek naar plaatmateriaal? Neem dan eens een kijkje op de website van Houtdirect. Houtdirect heeft een uitgebreid assortiment hout dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden.