Ronde spiegels, rond is het nieuwe vierkant

houten spiegels

De term “spiegel rond” wordt vaak in verband gebracht met de weerkaatsing van licht of een oppervlak in een ander vlak. De term kan ook worden gebruikt om te verwijzen naar een set van twee identieke of sterk gelijkende voorwerpen die zo zijn geplaatst dat hun oppervlakken elkaar rechtstreeks raken en één spiegelend oppervlak vormen. In de autowereld kunnen spiegels verwijzen naar externe mistlampen of naar onderdelen van de binnenverlichting in de middenconsole. Beide soorten spiegels zijn even nuttig voor dodehoekdetectie (BSD) en sommige mensen rijden zelfs liever met koplampen aan, vooral bij nachtelijke navigatie.

Wat is een spiegel?

Een spiegel is een apparaat dat iets anders naar je terugkaatst, op een vaste afstand of totdat de spiegel is aangepast om hetzelfde terug te kaatsen als oorspronkelijk. Spiegels zijn er in vele vormen en maten, afhankelijk van het ontwerp van een auto, en hun doel. Sommige zijn decoratief, andere functioneel. Moderne buitenspiegels verminderen niet alleen het zicht bij aanrijdingen aan de linkerkant, maar passen zich ook goed aan veranderende rijomstandigheden aan, zoals regen, sneeuw of schemering. Ze moeten ook gemakkelijk te gebruiken, scherp zichtbaar en comfortabel zijn in alle omstandigheden. Lees verder voor meer informatie!

Hoe spiegels werken

Wanneer een auto langs een spiegel rijdt, wordt het licht van de auto teruggekaatst naar de bestuurder. Het beeld ontstaat dan op het oppervlak van de staande spiegel. Dit gebeurt vaak met een spiegelvrij oppervlak zoals glas of acryl, afhankelijk van het beoogde gebruik van de spiegel. De meeste spiegels zijn ontworpen om aan de muur te worden opgehangen. Wanneer een spiegel goed is opgehangen, kan hij een reflectie creëren die duidelijk genoeg is om in de auto te kijken. Dit gebeurt meestal door de spiegel zo te plaatsen dat hij van je af gericht is en hem dan zo neer te zetten dat het oppervlak loodrecht op de muur staat.