Spouwmuur isolatie

Naast het isoleren van je vloer, is het isoleren van je buitenmuur één van de meest rendabele isolatie vormen. Het isoleren van je buitenmuur doe je het liefst door de spouw te isoleren. Niet iedereen heeft een spouw. Als je dit niet hebt, isoleer je je muur door impregnatie, waardoor er geen vocht binnenkomt. Daarnaast kun je nog de binnenkant van je muur isoleren met voorzetwanden. Heb je wel een spouw, dan levert dat het hoogste rendement op.

Spouw
Een spouw is de lege ruimte tussen je binnenmuur en buitenmuur. Deze ruimte is gevuld met lucht. Omdat deze lucht beweegt, geeft hij kou en vocht door tussen de 2 muren. Het weghalen van de lucht door het vullen van de spouw, stopt deze doorgave van kou en vocht.

Welk materiaal
De keuze voor het materiaal ligt aan de breedte van de spouw, de hoogte, de conditie van de stenen en het voegmiddel en de ligging van de muur, bijvoorbeeld ten opzichte van slagregens. Het is daarom niet mogelijk een standaard vulling te geven. De meest gebruikte vullingen zijn pur, glas- of steenwol en EPS- of XPS parels. Belangrijk bij het isoleren van je spouwmuur is dat je damp-open materiaal gebruikt. Het vocht dat in je huis wordt gemaakt door je lichaam en het gebruik van machines die condens aanmaken, moet naar buiten kunnen. De natuurlijke manier is dat dit via je binnenmuur wordt doorgegeven naar je buitenmuur. Als je materiaal gebruikt dat niet damp-open is wordt dit vocht opgeslagen in je woning, vaak in de muren. Hierdoor krijg je last van schimmel en bacteriën en dus je gezondheid.

Hoe wordt het ingebracht
Het materiaal wordt ingebracht door kleine gaatjes in de kruising van een voeg, afhankelijk van de muur en het materiaal om een bepaalde afstand. Door deze gaatjes wordt het isolatie materiaal geblazen of gespoten. Hierna worden de voegen weer gedicht. Het isoleren van je spouwmuur duurt 1 dag.

Belangrijke punten
Voordat je de spouwmuur isoleert, is het belangrijk dat de binnenmuren schoon zijn. Er ligt soms bouwvuil of er zijn cementbaarden aanwezig. Dit verhindert een goede naadloze isolatie die meer voor problemen zorgt dan dat deze isoleert. De muur moet dus eerst goed geïnspecteerd worden met een camera. Als het vuil niet verwijderd kan worden, dan kan de spouw niet worden geïsoleerd. Daarbij moet er voldoende oog zijn voor ventilatie in samenwerking met het gekozen materiaal. Als je niet kiest voor een damp-open materiaal moet je actief luchten met je ramen en/of ventilatie roosters aan laten brengen of voor dilataties (open verticale stenen in je muur) zorgen.

Conditie van de stenen en voegen
Als de stenen en voegen in slechte conditie zijn, dus erg poreus, is het beter de muur ook te impregneren voordat je de spouw isoleert. Er wordt anders te veel water door de stenen opgenomen, waardoor tijdens vorst de stenen kunnen barsten.

Kosten van spouwmuur isolatie
Uitgaande van de gemiddelde materiaalprijs betaal je voor glaswol €15/m2, voor pur €25/m2, voor EPS parels €14/m2 en voor XPS parels €17/m2. Deze prijzen gelden inclusief BTW en arbeidsloon. Je hebt de investering van een spouwmuur isolatie tussen de 4 à 5 jaar terugverdiend.