Staand werken: top of flop?

Ergonomische bureaustoelen

Staand werken is in opkomst. De afgelopen jaren is het een van de grote trends in ergonomisch werken. Toch bestaat het principe al veel langer. Leonardo Da Vinci gebruikte in de 15e eeuw al een staand bureau. In dit artikel worden de voor- en nadelen van staand werken besproken, gevolgd door nuttige alternatieven en ervaringen uit de praktijk. We weten allemaal dat de hele dag zitten klachten oplevert, maar hoe zit het met de hele dag staan? Ook dat blijkt ongezond. De crux zit in variatie. Een volledig staand bureau is dus niet de oplossing, maar een elektrisch bureau, waarbij zitten op de juiste hoogte kan worden afgewisseld met periodes van staand werken, is een betere oplossing voor het probleem rond gezondheid op kantoor.

Nooit is iedereen tevreden

Het is voor werkgevers sowieso moeilijk om de juiste materialen te kopen voor op kantoor. Verschillende werknemers hebben verschillende eisen en voorkeuren, wanneer het op kantoormeubilair aankomt. Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde. Er zitten grote verschillen in behoeftes van mensen. Daarom kan een elektrisch bureau uitkomst bieden. Daar kan praktisch iedereen aan zitten, omdat de hoogte verstelbaar is. Ook staand werken wordt een optie. Wanneer medewerkers graag op een fitnessbal zitten werken, kan de hoogte ook daarvoor geschikt worden gemaakt. Wanneer men thuiswerkt wordt die opgave alleen maar groter. Welke verantwoordelijkheid heeft een werkgever hierin? Houdt die op bij het aanleveren van een computer en werkmateriaal, of is de werknemer ook verantwoordelijk voor een geschikt bureau, en geschikte stoel voor thuiswerkers? En hoeveel mag dat dan kosten?

Ervaringen van personeel

Iedereen die wij spreken, is razend enthousiast over zijn of haar elektrisch bureau. Het biedt iedereen de vrijheid te werken zoals hij of zij dat wil, en dat is voor veel medewerkers prettig. Het is voor mensen in het algemeen natuurlijk prettig om een fijn gevoel van verantwoordelijkheid en zelfbeschikking te ervaren. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus een volledig eensgezind personeelsbestand zal er nooit komen, maar als iedereen zelf mag kiezen hoe hij of zijn zijn/haar werk inricht, komt dat tevredenheid ongetwijfeld ten goede.