Stapelaar kopen: handige tips

Naast een pompwagen, heftruck en reachtruck, vind je in een loods of warehouse ook de stapelaar. Het is een handig gereedschap, waarmee je pallets kunt stapelen. Op die manier benut je iedere beschikbare ruimte in je opslagruimte en kun je dus veel meer goederen opslaan. Het is ook een gereedschap, waarmee tijd en geld bespaard kan worden. Je medewerkers kunnen namelijk hun werk veel efficiënter uitvoeren en je bespaart geld op palletlocaties, omdat je ook verticaal werkt. In onze blog geven we een aantal handige tips over dit fijne gereedschap. 

Let op het laadvermogen

Evenals bij een heftruck krijg je bij de aanschaf van een stapelaar ook te maken met het laadvermogen. Je mag hem alleen belasten met het maximale gewicht, zodat de machine niet defect raakt. Heb je meer laadvermogen nodig? Kies dan ook voor een ander model dat de capaciteit die je nodig hebt ook aankunt. 

Stapelaar met de juiste hefhoogte

Ook de juiste hefhoogte speelt een rol wanneer je een stapelaar koopt. De hefhoogte geeft aan hoe hoog hij kan komen en het is belangrijk dat je het juiste exemplaar koopt. Kies ook altijd voor een model waarvan de hefhoogte niet hoger is dan het plafond van de locatie. Let er ook op dat bijvoorbeeld sprinklers niet geraakt kunnen worden, omdat bij schade of een botsing met een sprinkler enorm veel ellende veroorzaakt kan worden. Je ziet natuurlijk niet te wachten op problemen met de installatie en een natte bende. Ook goederen kunnen beschadigd raken of zelfs de prullenmand in als ze echt niet meer te gebruiken en te verkopen zijn. 

Verschillende soorten stapelaars

De ene stapelaar is de andere niet en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Denk dan aan handmatige, semi-elektrische en volledig elektrische modellen. Alle modellen hebben hun voor- en nadelen. Een elektrisch model maakt het werk nog makkelijker en lichter, maar het nadeel is dat ze stroom verbruiken en dat kost dus ook geld. 

Let ook even op de accucapaciteit als je toch voor de elektrische variant kiest en wees er zeker van dat je de stapelaar goed kunt gebruiken, zonder dat je ‘m continu hoeft op te laden. Hierbij kun je ook denken aan exemplaren die je kunt snelladen. Tussen de werkzaamheden door kan de accu worden bijgeladen en op die manier kun je er altijd gebruik van maken als je ‘m nodig hebt. 

Stapelaar en het formaat

De laatste tip die we hebben is om op het formaat van de stapelaar  te letten. Kies vooral voor een exemplaar dat ook geschikt is voor de omgeving waarin die gebruikt wordt. De breedte, lengte en de draaicirkel zijn verschillend en je moet dus goed kijken of je met een bepaald model wel kunt werken. Heb je een wat kleinere ruimte of smallere paden in het magazijn? Kies dan vooral voor een kleinere en wendbare variant. Als je voldoende ruimte hebt kun je ook kiezen voor een iets groter model dat vaak ook een groter laadvermogen en grotere hefhoogte heeft.

Wat ook erg handig is, is een palletwagen