Tocht en kou de deur uit met isolatie

Tocht en kou de deur uit met isolatie

 

Het wordt kouder in huis en dat merk je maar al te goed. Wij hebben onze verwarming al een paar keer aan gehad en nu kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Toch merkte ik dat sommige plekken in huis koud bleven. Dan zat ik in mijn stoel en voelde een gemene tocht langs mijn nek waaien. Toch zat het raam netjes dicht. Maar toen ik eens goed keek zag ik wat de boosdoener was: ons raam sluit niet helemaal goed. Met als gevolg dat koude lucht van buiten heel stiekem door dat kleine kiertje naar binnen kan waaien.

 

Dat raam was het  begin van een driftige controle van mijn hele huis. Want ook al hebben we net een goede nieuwe cv ketel laten plaatsen, daar heb je natuurlijk niets aan als alle warmte direct je huis weer verlaat. Zo vond ik nog een raam op de logeerkamer en een raam op zolder waar koude lucht doorheen komt. De achterdeur blijkt ook niet helemaal recht op de deurpost aan te sluiten en de brievenbus kon ook wel een nieuwe borstel gebruiken.

 

In de bouwmarkt kwam ik op nog veel meer ideeën om energie te besparen. Er was een hele afdeling voor energiebesparende maatregelen. Ik vond er niet alleen isolatiestrips en tochtbanden voor deuren en ramen, maar ook speciale borstels voor onder de deuren in huis, isolatietape voor open leidingen van de verwarming, isolatiefolie voor achter of op de verwarming, een borstel voor de brievenbus en zelfs voorzetramen voor enkel glas.

 

Wil je het helemaal goed doen, dan kan je ook je huis verbouwen om het nog beter te isoleren. Gelukkig is ons dak al geïsoleerd en dat scheelt een hoop. Je kunt ook de vloer en de spouwmuren isoleren en dubbel glas of HR ++ glas plaatsen. Het kost natuurlijk wel wat om te isoleren, maar vaak kan je een goedkope lening afsluiten om de kosten te financieren. Hiervoor kun je terecht bij je gemeente.