Verschil tussen loodgietersbedrijf en installatiebedrijf

Een loodgietersbedrijf en een installatiebedrijf hebben enige overlap in de diensten die zij aanbieden, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide. Loodgieter Amersfoort geeft nadere toelichting over beide bedrijven en de verschillende in werkzaamheden.

Loodgietersbedrijf

Een loodgietersbedrijf richt zich voornamelijk op het installeren, onderhouden en repareren van water- en gasleidingen, sanitair en afvoersystemen. Loodgieters zijn getraind in het werken met verschillende materialen zoals koper, lood, PVC en PEX. Ze kunnen lekkages opsporen en repareren, rioleringssystemen ontstoppen, boilers installeren en waterdrukproblemen oplossen. Ook kunnen ze advies geven over energiebesparing en waterbeheer.

Installatiebedrijf

Een installatiebedrijf daarentegen houdt zich bezig met een breder scala aan diensten. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, installeren en onderhouden van verschillende soorten technische installaties. Hierbij kun je denken aan verwarmings-, ventilatie-, airconditioning-, en koelsystemen, maar ook aan beveiligingssystemen, domotica en zonnepanelen. Installateurs werken vaak met complexe systemen en kunnen daarom ook werken met geavanceerde software en computersystemen.

Verschillen tussen loodgietersbedrijf en installatiebedrijf

Het grootste verschil tussen een loodgietersbedrijf en een installatiebedrijf is het soort werk dat ze verrichten. Een loodgieter richt zich op het werk met water- en gasleidingen, sanitair en afvoersystemen, terwijl een installateur zich richt op het ontwerpen en installeren van een breed scala aan technische installaties.

Een ander verschil is de omvang en complexiteit van het werk. Een loodgieter voert vaak relatief eenvoudige taken uit, zoals het repareren van een lekkende kraan of het ontstoppen van een afvoer. Een installateur daarentegen werkt vaak aan grote en complexe projecten, waarbij ze bijvoorbeeld complete ventilatie- of beveiligingssystemen installeren.

Tot slot zijn de materialen en gereedschappen die beide typen bedrijven gebruiken verschillend. Loodgieters werken vaak met materialen zoals koper, lood, PVC en PEX, terwijl installateurs werken met materialen zoals stalen leidingen, kunststofleidingen en roestvrij staal. Daarnaast gebruiken installateurs vaak complexe gereedschappen, zoals computergestuurde meet- en regelsystemen.