Wat is het verschil tussen de WIBON wet en de CROW 500? 

Profielfrees

WIBON wet, de CROW 500, KLIC melding.. Misschien heb je van deze termen überhaupt nog nooit gehoord, dan is dit artikel des te belangrijker om te lezen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je net te maken hebt met graafwerkzaamheden en dat je deze termen daarom constant voorbij hoort komen. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk, wat hebben ze met elkaar te maken en waar zit het verschil in? 

Wat is de WIBON wet?

De WIBON wet staat voor Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse Netten en netwerken. Voorheen was deze wet bekend als de WION wet, maar door de bovengrondse netten en netwerken toe te voegen aan de wet kan graafschade nog beter worden teruggedrongen. Dit is namelijk precies het doel van de wet: graafschade terugdringen. De graafschade is de afgelopen jaren namelijk nog steeds veel te hoog. De wet schrijft de wijze van informatie-uitwisseling tussen netbeheerders en grondroerders voor. Hier valt onder: 

  • Het aanleveren van netinformatie volgens het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL)
  • De berichtenuitwisseling via het Berichtenmodel Kabels en Leidingen (BMKL)

Wanneer je machinaal gaat graven in je tuin, dien je je aan deze wet te houden. Eén van de belangrijkste dingen die jij als particulier volgens de WIBON wet moet doen is het doen van een KLIC melding. Dit is een melding dat je wilt gaan graven en waar je dat precies wilt gaan doen. Het kadaster kan je vervolgens een overzicht geven van alle kabels en leidingen rondom die plek, zodat jij deze kunt vermijden tijdens het graven. 

En wat de CROW 500? 

Omdat de graafschade in ons land nog steeds te hoog is, is in 2016 het CROW 500 advies in het leven geroepen. Deze richtlijn is een aanvulling op de WIBON wet en is bedoeld om graafschade te voorkomen. De WIBON wet voorzag niet in een inhoudelijke uitwerking van het proces en kennis. In de CROW 500 vind je dan ook meer over de praktische uitvoering van deze wet en zie je ook de verschillende rollen. De richtlijn geeft namelijk precies aan welke verantwoordelijkheden je hebt in welk deel van het graafproces. Hierdoor kunnen de verschillende partijen niet meer zo snel naar elkaar wijzen als er toch iets fout gaat en weet je zelf ook precies waar je aan toe bent. 

De CROW 500 wordt ook getoetst door het Agentschap Telecom. Zij controleren op het zorgvuldig opdrachtgeven en het zorgvuldig grondroeren. 

Conclusie

De WIBON wet, de CROW 500 en de KLIC melding zijn dus niet hetzelfde, maar zijn wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze versterken elkaar in het proces naar minder graafschade.