Wat zijn de kosten van een makelaar? 

Of je nou een huis in Zwolle wilt verkopen, kopen, verhuren of taxeren, je hebt al snel een makelaar nodig. Een makelaar inhuren kost natuurlijk geld, maar duur is dit eigenlijk en hoe kies je de beste makelaar in Zwolle?  

Verkoopmakelaar 

De verkoopmakelaar assisteert bij het verkopen van het huis. Hij helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de verkoopprijs, de promotie, het organiseren van bezichtigingen en het onderhandelen. De makelaar betaal je als de verkoop van je huis in Zwolle succesvol is verlopen. Je betaalt pas op het moment dat er een officiële verkoopovereenkomst is getekend. De makelaar bepaalt zijn prijzen op basis van courtage. De courtage is een percentage van de opbrengst van de verkoop van het huis. Gemiddeld staat dit percentage op 1,4%. Stel je hebt je huis voor €200.000 verkocht en de courtage is 1,4%, dan betaal je €2800 aan de verkoopmakelaar. 

Aankoopmakelaar 

De aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis. De aankoopmakelaar kan huizen adviseren, je helpen een bod uit te brengen en onderhandelen over de prijs of voorwaarden. Ook bij een aankoopmakelaar worden de kosten berekent door courtage. De aankoopmakelaar kan een bijdrage vragen voor zijn dienst in de succesvolle aankoop van een huis. Pas na het tekenen van de koopovereenkomst dien je dit aan de makelaar te betalen. De aankoopmakelaar wil vaak een percentage hebben van het onderhandelde bedrag. Gemiddeld is dit 15%. Stel je hebt een huis gekocht voor €200.000, de vraagprijs was €220.000. Het verschil is €20.000. 15% van €20.000 is €3000, dit betaal je aan de aankoopmakelaar. 

Verhuurmakelaar 

De verhuurmakelaar helpt op een vergelijkbare manier als de verkoopmakelaar. Zoals de huurprijs bepalen, promotie, bezichtigen en contract opstellen. Net zoals de verkoop- en aankoopmakelaar werkt de verhuurmakelaar ook met courtage. Meestal rekent de verhuurmakelaar niet met een percentage maar 1 keer de maandhuur. 

De verhuurmakelaar betaal je op het moment dat hij succesvol heeft geholpen in de totstandkoming van een huurcontract. Let wel op of de makelaar vraagt om de kale maandhuur of all-in! 

Taxateur 

Een taxateur huur jij of je makelaar in om de waarde van een pand te bepalen. Bijvoorbeeld als je het wilt verkopen of gaat kopen. De meeste taxateurs berekenen hun kosten op basis van een percentage van de getaxeerde waarde. Je betaalt de taxateur nadat hij zijn werkzaamheden heeft gedaan en je het officiële taxatierapport hebt ontvangen. Of de koop of verkoop van het gebouw doorgaat is niet van belang. Meestal worden de taxatiekosten verrekend met de makelaarskosten en betaal je deze dus pas achteraf. Gemiddeld rekenen taxateurs 0,18% van de getaxeerde waarde van het pand. Stel je hebt je huis laten taxeren en de waarde is berekend op €250.000. De taxateur wil hier 0,18% van. Dat komt uit op €450 wat je aan de taxateur moet betalen.