Wil jij een houten vloer laten plaatsen? vijf tips

Houten vloeren zijn tegenwoordig een populaire keuze voor zowel nieuwe als gerenoveerde woningen. Ze bieden een warmte en gezelligheid die andere soorten vloeren gewoon niet kunnen bieden. Bovendien kan een houten vloer een levensduur hebben van wel 50 jaar, mits deze op een goede manier wordt onderhouden. Als je van plan bent om een houten vloer te laten plaatsen, dan ben je hier op een goede plek. Hier zijn vijf tips die je helpen bij het maken van een goede keuzes.

Ken de verschillende soorten houten vloeren

Voordat je een houten vloer laat plaatsen, is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende soorten houten vloeren. Er zijn twee soorten houten vloeren, namelijk massief houten vloeren en samengestelde houten vloeren. Massief houten vloeren zijn duurder dan samengestelde houten vloeren omdat ze volledig zijn gemaakt van massief hout. Samengestelde houten vloeren daarentegen bestaan uit meerdere lagen hout en zijn daardoor minder duur.

Kies de juiste houtsoort

Wanneer je een houten vloer laat plaatsen, kies dan de juiste houtsoort. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo heeft eikenhout een donkere kleur en straalt het warmte uit, terwijl esdoornhout een luchtige en lichte uitstraling heeft. Het is ook belangrijk om na te gaan welke houtsoort goed past bij de stijl van je interieur.

Denk na over de afwerking

Nadat je de houtsoort hebt gekozen, dien je overwegen welke soort afwerking je wilt. Er zijn verschillende soorten afwerkingen zoals lak, olie en hardwaxolie. Elke afwerking biedt zijn eigen bescherming tegen slijtage en krassen. Afwerkingen zoals olie en hardwaxolie bieden een meer natuurlijke uitstraling dan lak, maar moeten wel regelmatiger worden onderhouden.

Denk na over de installatie

Het installatieproces van een houten vloer kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Als je de installatie zelf gaat doen, is het belangrijk dat je jezelf goed inleest en voorbereid. Het inhuren van een professionele installateur wordt echter aanbevolen. Een professionele installateur weet precies hoe hij een houten vloer moet installeren en kan je adviseren over de juiste ondervloer.

Onderhoud

Om zoveel mogelijk te genieten van je houten vloer na de installatie, is regelmatig onderhou een must. Het is aan te raden om een hygrometer te gebruiken om de vochtigheid in huis te regelen en ervoor te zorgen dat de houten vloer niet kromtrekt. Daarnaast dien je de vloer regelmatig stofzuigen en dweilen, maar let er wel op dat je de vloer niet te nat maakt.

Samenvatting 

Het laten plaatsen van een houten vloer is een goede investering en kan vele jaren meegaan als deze op de juiste manier wordt onderhouden. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het kiezen van de juiste houtsoort, afwerking en installateur. Daarnaast dien je ervoor zorgen dat je de vloer regelmatig onderhoudt om de vloer in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat het een echte aanvulling is op je interieur. Met deze vijf tips kan je beginnen met het plannen van jouw nieuwe houten vloer.

Bron: martijn de wit vloeren