Zo lost u veilig een kortsluiting op! 

Het kan natuurlijk iedereen overkomen, u zit rustig op de bank te kijken naar uw favoriete serie of tv-programma en ineens valt de televisie uit en ook de overige stroom valt uit. De kans dat er sprake is van kortsluiting, die is dan waarschijnlijk zeer groot. Om zeker te weten dat het niet aan uw woning ligt, is het verstandig om direct even naar buiten te kijken en eventueel wanneer het donker is buiten, te kijken hoe het er bij de rest van de buurt voorstaat. Blijkt dat hier niets aan de hand is, dan is het zaak om in je eigen huis op zoek te gaan naar de oorzaak. Maar hoe kun je een kortsluiting oplossen? In dit artikel geven we je enkele handige tips. 

Controleer de meterkast 

Uw kortsluiting oplossen begint bij de meterkast. Vooral wanneer alles er in één keer achterweg is gevlogen, is de kans vrij groot dat er één of meerdere groepen zijn uitgevlogen. Wanneer u bij de meterkast bent, is het belangrijk om alle groepen in de meterkast uit te schakelen. Zo weet u namelijk zeker dat er niets kan gebeuren en kunt u beginnen met het opsporen van het probleem. Nadat alle groepen zijn uitgeschakeld, schakelt u vervolgens alleen de aardlekschakelaar weer in. 

Koppel alle apparatuur af 

Wanneer u de aardlekschakelaar heeft ingeschakeld, laat u alle groepen zoals in de stap hiervoor uit. Vervolgens haalt u de stekkers van alle apparatuur uit het stopcontact en schakelt u alle groepen weer in. Als het goed is gaat dit zonder problemen en vlieg er geen enkele groep uit. Vervolgens stopt u de stekkers één voor één weer in het stopcontact, net zolang totdat u bij het apparaat komt waarbij alles er opnieuw uitvliegt. Werkt dit niet, dan is het raadzaam om een elektricien in te schakelen en niet verder zelf te gaan experimenteren. Een kortsluiting oplossen kan namelijk niet alleen vrij complex zijn, maar brengt ook de nodige gevaren met zich mee wanneer je niet weet wat je doet.